4 DotNet home 4DotNet login 
 

Applicatie ontwikkeling voor Windows 7

De features van een nieuw OS die zich specifiek richten op ontwikkelaars krijgen meestal niet zoveel aandacht tussen alle andere informatie. Maar de release van een nieuw OS kan veel impact hebben op het development proces.

Je wilt bijvoorbeeld nagaan of je bestaande applicatie compatible is met de nieuwste versie van een OS. En dan moet je bepalen of je wijzigingen wilt en kunt aanbrengen aan je applicatie. Daarnaast zal je werkgever of opdrachtgever misschien van je verwachten dat je de gebruikersinterface van je applicatie aanpast aan look-and-feel van het nieuwe OS.

We benoemen een aantal zaken die je kunt tegenkomen in de aanloop naar de nieuwe versie van Windows. Daarbij verwijzen we ook naar de officiële windows websites die je helpen om eventuele problemen met Windows 7 op te lossen.

Als je nog niet bekend bent met de veranderingen die Windows 7 met zich meebrengt vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar kun je eerst een kijken op het Windows Development Center van Microsoft. Vanaf daar kun je eenvoudig doorklikken naar de ‘Windows 7 Developer Guide’. Hier vind je basisinformatie over hoe je applicaties kunt ontwikkelen voor Windows 7. Ook kun je hier lezen hoe je de gebruikersinteractie van je applicatie kunt verrijken en hoe je het beste van Windows en het internet kunt gebruiken voor je applicatie.

Developer Toolkits

Microsoft heeft twee nieuwe toolkits uitgegeven die ontwikkelaars helpen bij het bouwen van Windows 7 applicaties:

  1. Windows API Code Pack for Microsoft .NET Framework
  2. Windows 7 Training Kit for Developers

De eerste toolkit bevat onder andere een groot aantal UI controls met broncode, een Explorer browser control, common file dialogs voor Windows 7 en Vista, powermanagement en applicatie restart en recover API’s. Je kunt deze API CodePack downloaden.

De tweede toolkit – de Windows 7 training Kit voor Developers – bevat praktische presentaties, demo’s en labs om snel te leren werken met Windows 7.

De Windows 7 UI implementeren

Net als eerder Windows versies introduceert Microsoft met Windows 7 een nieuw uiterlijk voor Windows applicaties die de nieuwe standaard zullen worden. Je kunt een aantal van deze UI controls zoals de Windows 7 Taskbar Jump Lists, Icon Overlay, Progress Bar, Tabbed Thumbnails en Thumbnail Toolbars in de eerder genoemde API CodePack voor het Microsoft .NET Framework terugvinden.

Je kunt ook een snelle start maken met het overnemen van deze look-and-feel met behulp van componenten van andere partijen. Diverse bedrijven van UI widgets en tools maken ook componenten die de look-and-feel van Windows 7 dupliceren. Niet alleen voor applicaties die onder Windows 7 draaien, maar ook voor applicaties die onder Vista of XP draaien.

Is je applicatie compatible met Windows 7?

Wanneer er een nieuwe OS wordt uitgegeven gaan ontwikkelaars druk in de weer om uit te zoeken of hun applicatie er ook op zullen draaien. Waarschijnlijk zal dat wel lukken met een applicatie die draait onder Vista, maar ook daar zijn uitzonderingen op. Als je je bestaande applicatie wilt testen of overzetten naar Windows 7 kun je gebruik maken van het "Windows 7 and Windows Server 2008 R2 Application Quality Cookbook."

Met deze handleiding kun je nagaan of je applicatie compatible is en welke problemen je eventueel tegen kunt komen in Windows 7 of Windows Server 2008 R2. Daarnaast kun je in deze handleiding ook stappen vinden die je kunt ondernemen om de performance, stabiliteit en gebruikersvriendelijkheid van je applicatie te verbeteren.

Als je een ontwikkelaar bent die de stap naar Vista nog niet heeft genomen en je wilt nu je applicatie geschikt  voor Windows 7 dan moet je ook eens een bezoek brengen aan de Microsoft site die informatie geeft over het overstappen naar Windows Vista.

Logo certificering

Er voor zorgen dat je applicatie draait onder Windows 7 is één ding. Maar het krijgen van het ‘compatible met Windows 7’ logo voor je applicatie is nog wat anders. Om dit logo te kunnen krijgen moet je je applicatie bij Microsoft laten onderzoeken. Ze meten en testen de compatibiliteit en performance van je applicatie en bepalen of je in aanmerking komt voor het genoemde logo. Meer informatie over het Windows 7 Software Logo programma vind je op de site van Microsoft. Ook kun je een Logo Toolkit downloaden.

Het is uiteraard niet verplicht om je applicatie van een Windows 7 logo te voorzien. Als je een ontwikkelaar bent die vooral werkt aan maatwerk applicaties is het waarschijnlijk niet interessant. Maar ook steeds meer ondernemingen zien de logo-certificering van hun applicatie als een manier om hun applicatie beter te testen en hierdoor zelfs kosten te besparen.