Naar kennisoverzicht

Drie must-read boeken voor developers tijdens de Zomervakantie

De zomervakantie is de perfecte tijd om te ontspannen, maar het is ook een uitstekende gelegenheid om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe inzichten op te doen. Daarom heb ik drie boeken uit onze 4Dotnet bibliotheek gepakt die je als ontwikkelaar absoluut zou moeten lezen tijdens je zomerse vrije dagen. Deze boeken bieden niet alleen inspiratie en vermaak, ze helpen je ook om je professionele en persoonlijke groei een boost te geven. Laten we eens kijken naar deze drie aanbevolen titels.

"The Phoenix Project" door Gene Kim, Kevin Behr en George Spafford

Voor degenen die dagelijks werken met scrum of juist agile helemaal niets vinden is The Phoenix Project een aanrader. Dit boek is een spannende roman die een verhaal vertelt over een fictieve IT-afdeling die geconfronteerd wordt met een constant falend project. De hoofdpersoon, Bill, krijgt de leiding over een team dat wanhopig probeert een groot softwareproject te redden dat cruciaal is voor het voortbestaan van het bedrijf.

Het boek presenteert waardevolle lessen over het beheer van technische projecten, het omgaan met bedrijfsdruk en het vinden van oplossingen voor complexe IT-problemen. Het beschrijft DevOps-praktijken, agile methodologieën en lean softwaredevelopment op een boeiende en meeslepende manier. Mocht je The Phoenix Project al hebben gelezen, dan is The Unicorn Project ook zeker een aanrader. Dit is een boek vanuit het perspectief van een ontwikkelaar.

"I, Robot" door Isaac Asimov

Dompel jezelf onder in de wereld van kunstmatige intelligentie en robotica met het tijdloze meesterwerk "I, Robot" van Isaac Asimov. Hoewel dit boek oorspronkelijk in 1950 werd gepubliceerd, is het nog steeds relevant en prikkelt het de verbeelding van moderne lezers. Het is een verzameling van negen verhalen die het concept van robots en de ethische dilemma's van het creëren van kunstmatige intelligentie verkennen. Zeker met de populariteit van AI tools zoals ChatGPT en met zowel de mogelijkheden als valkuilen die AI met zich meebrengen is dit boek meer dan relevant voor deze huidige tijd. Ook de audio variant hiervan is plezierig te luisteren.

"Atomic Habits" door James Clear

Hoewel dit boek niet direct gericht is op de technische aspecten van development, is Atomic Habits een krachtig instrument je eigen gewoonten onder controle te krijgen. James Clear legt uit hoe kleine gewoonteveranderingen een enorme impact kunnen hebben op onze prestaties en ons succes op lange termijn.

Als ontwikkelaar ben je vaak bezig met het schrijven van code en leren van nieuwe structuren. Atomic Habits reikt praktische strategieën aan om positieve gewoonten te cultiveren, slechte gewoonten te doorbreken en jezelf stap voor stap te verbeteren. Kun jij wat gewoontes bedenken die horen bij typisch goede ontwikkelaars? Kun je wat slechte gewoontes bedenken waarvan je anderen of jezelf betrapt? Werk aan deze gewoontes om je efficiëntie en plezier te vergroten. Dit boek helpt je daar zeker bij!

Tot slot

Deze drie boeken zijn goeie suggesties om je in te verdiepen in je vakantie. Wil je nou ook eens een boek uit onze bibliotheek lezen? Kom eens gezellig langs! Fijne zomer en veel leesplezier!

Neem contact op