Naar kennisoverzicht

Greenfield of brownfield?

Binnen de IT zijn er greenfield- en brownfield projecten. Maar wat is nou precies het verschil? De makkelijkste manier om dit uit te leggen is door terug te gaan naar waar deze twee termen vandaan komen; de bouwsector.

Wat is een brownfieldproject?

Bij een brownfieldproject wordt er iets gebouwd op een terrein waar eerst iets anders was. Om gelijk met de deur in huis te vallen; dan weet men niet altijd wat er in de grond zit en welke onverwachte kosten er kunnen opdoemen. De link met IT is snel gemaakt. Bij brownfieldprojecten in de IT wordt iets gebouwd of ontwikkeld op basis van iets wat eerder gemaakt is. Het vraagt in de meeste gevallen extra tijd en moeite om deze aanpassingen te maken. Ook hier kan men plotseling verrast worden met onverwachte kosten.

De risico’s van een brownfieldproject

Soms worden er bij brownfieldprojecten zaken aan elkaar geknoopt die achteraf onnodig bleken te zijn. Of erger nog: dat er steeds verder gebouwd is op een niet zo flexibel - of zelfs onbetrouwbaar en instabiel - fundament. De IT-infrastructuren van grote monolithische reuzen zijn daar een herkenbaar voorbeeld van. Die blijken lang niet altijd makkelijk aanpasbaar te zijn aan moderne wensen om bijvoorbeeld ‘altijd en overal’ samen te werken. Even snel een nieuwe funtionaliteit toevoegen of het integreren van andere services in een architectuur is dan niet meer mogelijke of vergt een aanzienlijke investering is lang niet altijd mogelijk of vergt aanzienlijke investeringen.

Wat is een greenfieldproject?

Een greenfieldproject is een volledig nieuw project dat op geen enkele manier wordt beperkt door eerdere werkzaamheden. Dat betekent dat de hele IT-architectuur nog gebouwd moet gaan worden, net zoals de applicaties. Doordat er geen beperkingen zijn, kan creativiteit ten volle benut worden.

Waarom 4DotNet greenfieldprojecten graag omarmt

Omdat het de allergrootste uitdaging is om samen op te pakken. Bij greenfieldprojecten bouwen wij alsof wij een onontgonnen terrein betreden, waar nog nooit een mens geweest is. We bouwen iets compleet nieuws samen. Het is letterlijk vanaf de tekentafel een creatief idee ontwikkelen, uitwerken, bouwen, testen en op de markt brengen.

Wat is dan de beste keuze voor mij?

Wilt u weten of of voor uw vraagstelling greenfield de oplossing is, of bent u benieuwd of uw huidige architectuur geoptimaliseerd kan worden om uw vraagstelling op te lossen? Laat ons helpen om de keuze tussen Greenfield en Brownfield te maken. Neem vandaag nog contact op met een consultant.

Informatie nodig of kunnen we je ergens mee helpen?

Wil je meer informatie ontvangen over detachering, consultancy, licenties of wil je opleidingsadvies ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op
Informatie nodig of kunnen we je ergens mee helpen?