Succesvolle migratie naar de cloud door 4Dotnet
Naar projectenoverzicht

Succesvolle migratie naar de cloud door 4Dotnet

Moditech Rescue Solutions wilde hun veiligheidsinformatiesysteem migreren naar de cloud. Het systeem werkte namelijk nog op verschillende servers en de continuïteit moest gewaarborgd blijven. Maar de kennis en uren ontbraken bij Moditech om dit zelf uit te voeren. Daar schoot 4Dotnet te hulp. Met onze expertise hebben we de overstap naar de cloud begeleid. Hoe hebben we dit aangepakt en wat kwam hierbij kijken? Je leest in deze case.

Over Moditech

Stel je het eens voor: je bent hulpverlener en met spoed op weg naar een ongeval. Een auto is over de kop geslagen en de inzittende zit klem. Jouw taak is om hem zo snel en veilig mogelijk uit de auto te halen. Maar de auto’s van tegenwoordig zijn dusdanig sterk en complex, dat het openbreken van auto’s lastiger is dan ooit. De software van Moditech biedt de oplossing: het Crash Recovery System, ’s werelds eerste voertuig informatiesysteem voor hulpverleners. Dit systeem geeft hulpverleners eenvoudig en snel toegang tot alle veiligheidsinformatie van vrijwel alle Europese automodellen. Zoals de locatie van de accu, veiligheidskooien en airbags. Hierbij ontneemt Moditech de bezorgdheid dat bijvoorbeeld een airbag alsnog met 300 km per uur afgaat. “Tijdens een ongeval is dat natuurlijk hartstikke goed, want dat moet natuurlijk snel gaan. Maar in een statische situatie is dat natuurlijk levensgevaarlijk”, vertelt Jan Mooij, directeur van Moditech.

De uitdaging: weer kunnen voldoen aan de vraag en verwachting van de klant

De gehele infrastructuur (servers (Linux, Windows), routers/switches, firewalls, dns, storage, etc.) van dit systeem heeft Moditech destijds zelf gebouwd. En al snel had Moditech een internationaal klantenbestand. Hierdoor hadden ze aan de achterkant allerlei webservices nodig, om bijvoorbeeld koppelingen te kunnen leggen met kentekenregisters in verschillende landen. Dit moest gevirtualiseerd worden. Maar ook dit was niet voldoende. “Die continuïteit moest gewoon gewaarborgd blijven.”, zegt Jan. Jan had op dat moment al weinig tijd voor het programmeren, vanwege de snelle groei van het bedrijf. Met twee softwareontwikkelaars was het voor Moditech niet meer te doen om aan de toenemende vraag en verwachtingen van klanten te kunnen blijven voldoen én tegelijkertijd zich te verdiepen in nieuwe innoverende technologieën en ontwikkelmethodes. Vernieuwing en modernisering bleef daarom achter. “Toen heb ik besloten om de migratie te doen naar Azure, naar de cloud.”, zegt Jan.

Waarom 4Dotnet?

“We hadden er geen kennis van. We moesten onze bestaande klanten natuurlijk blijven servicen en er was geen ruimte om daarnaast iets nieuws te ontwikkelen. Geen resources, geen mensen, geen handjes.” Moditech heeft 4Dotnet benaderd om sneller stappen te maken. “Ik had daar een goed gevoel bij”, aldus Jan. Sinds april 2020 zijn inmiddels drie software developers gedetacheerd, elk met hun eigen expertise. “Wat ik zo prettig vind werken met jullie, is dat jullie ook goed meedenken, ook als het een keer wat minder gaat. De flexibiliteit is heel goed en dat is wat wij nodig hebben. Onze verwachtingen zijn waargemaakt.”

De oplossing: volledige cloudmigratie

“We hebben als eerste het proces onder handen genomen. We zijn naar Scrum werken overgestapt.” Jan zag in dat ze veel meer structuur in de workflow moesten hebben om alles te kunnen managen. Daarna is een plan opgesteld welke services ze wilden migreren en hoe dat eruit komt te zien. “We hebben een licentieportaal, we hebben een service die kentekens bevraagt en daar is een globale opzet voor gemaakt.” Ook wilde Jan graag alvast de eerste cloud versie laten zien aan de klanten. Ivo Verburgh, .NET Developer bij 4Dotnet, is daarmee gestart in React. Na een tijdje is Allard Schuurmans, .NET Developer bij 4Dotnet, erbij gekomen. “We hebben voor de eindgebruikersapplicatie ook de hele structuur, de workflow, eerst onder de loep genomen en daar hebben we heel veel stappen in gemaakt. We hadden een nieuwe Windows versie die we wilden uitbrengen, daar is Allard mee bezig geweest en nog steeds.” Moditech wil uiteindelijk toe naar continuous integration en deployment, met één keer per maand een nieuwe software release.

De gebruikte technieken

De software van Moditech draait voornamelijk op tablets. De tabletsoftware is geschreven in Xamarin (Android en iOS) en de desktopversie is geschreven in WPF (Windows tablet en desktop). Allard Schuurmans vertelt: “Beide maken gebruik van het MVVM pattern, dus veel code kunnen we hierdoor hergebruiken. De Crash Recovery System database bevat alle voertuiginformatie die noodzakelijk is voor reddingswerkers wereldwijd en moet 24/7 online of offline beschikbaar zijn. Voor de offline distributie van de database, maken we gebruiken van Azure Blob Storage i.c.m. het CDN-netwerk (hiermee garanderen we dat de database z.s.m. bij de klant geleverd kan worden). De legacy services maken gebruiken van de ASMX en WCF-technologieën. Deze verouderde technieken zijn we "Test-Driven" (TDD) aan het refactoren naar verschillende Microservices die tezamen dezelfde features gaan leveren aan klanten van Moditech. Middels Microservices in Azure zorgen we ervoor dat de organisatie sneller en efficiënter kan inspelen op de vraag van klanten.”

Het resultaat: automatisering, kwaliteit en compatibiliteit

Allard: “Door de migratie naar de cloud is de tijd op onderhoud en het beheer van de infrastructuur weggenomen. De uitdaging was en is om de oude infrastructuur te migreren naar de cloud, zonder dat de dienstverlening hierbij stopt. Ook lagen er kansen op het gebied van automatisering van het development proces via de cloud. De grootste uitdaging hierbij was het werken via nieuwe development processen. Inmiddels verloopt het development proces al compleet via cloud services. Denk hierbij aan automatic deployments, testing, source control via Azure DevOps en Microsoft App Center. Daarnaast hebben we de kwaliteit en compatibiliteit van de software verbeterd zodat er meer ruimte en tijd is voor het uitfaseren van de fysieke infrastructuur. We krijgen nu dus meer gedaan in minder tijd.” Verder kijken naar de toekomst Jan: “Het doel is de totale migratie van onze backoffice naar Azure. En het herschrijven, het redesignen van onze services. Dat zijn onze licentieserver, licentieportaal, webshop en kenteken service.” Allard vult aan dat ze nu bezig gaan met het uitfaseren van de fysieke infrastructuur: “In de loop der tijd is de infrastructuur verouderd en niet meer direct compatible met de huidige standaarden. Het is dus essentieel om software, die draait op die oude infrastructuur, te moderniseren zodat het gaat werken met nieuwe technieken en versies.” 4Dotnet ondersteunt Moditech momenteel nog hierin om dit samen te bereiken.

Ook migreren naar de cloud?

Denk jij er ook over na om te migreren naar de cloud, maar weet je niet of dit de juiste stap is voor jouw organisatie? Of wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken? Onze .NET consultants geven je graag advies. Bel vrijblijvend naar: 088-2414400, óf stuur een mail naar info@4dotnet.nl.

Bekijk volgende case