Naar kennisoverzicht

Slagen voor AZ-204 Developing Solutions for Microsoft Azure: Tips en trucs

Hoe ik geslaagd ben voor de AZ-204 Developing Solutions for Microsoft Azure

Een poosje geleden ben ik geslaagd voor het AZ-204-examen. Het viel me zeker niet mee: het examen bevat een breed scala van onderwerpen, maar gaat tegelijkertijd diep op de afzonderlijke onderwerpen in. Toch is het me gelukt om met ongeveer 1,5 maand aan voorbereiding de AZ-204 te halen. Daarbij heb ik wat handige inzichten opgedaan, waar ook jij misschien je voordeel mee kan doen. 

Wil je liever binnen een week het AZ-204 examen behalen? Doe dan de training AZ-204 Developing Solutions for Microsoft Azure bij 4Dotnet. Je kunt deze training klassikaal volgen of virtueel.

Twee soorten vragen

Het AZ-204 examen gaan voor een deel over inzicht: je moet bijvoorbeeld in kunnen schatten of je binnen een bepaald scenario een Event hub of een Service bus moet gebruiken. Een ander deel bestaat uit ‘weetvragen’. Daaraan valt niet zoveel te begrijpen, die moet je gewoon in je hoofd stampen.

Voor beide vraagtypen moet je op een andere manier studeren.

Inzichtvragen

Een inzichtvraag gaat vooral om het begrijpen en minder om het onthouden. Je moet voor een inzichtvraag verbanden zien en begrijpen.

Stel dat je wilt leren hoe je een bestand opslaan in blob storage. Het zou dan niet erg handig zijn om enkel te onthouden uit welke onderdelen (container, storage account, blob etc.) deze handeling bestaat, en wat die onderdelen doen. Je moet eigenlijk begrijpen hoe deze onderdelen samenwerken om de het bestand op te kunnen slaan (je maakt een storage account, daarin kun je een container zetten. De container biedt plaats aan een of meerdere blobs etc. etc.). Als je dát eenmaal in je hoofd hebt, vergeet je dat niet zo snel. Dit niveau van begrijpen is meer dan alleen onthouden en noem je situatiemodelkennis.

Voor een groot deel van de vragen in de AZ-204 is situatiemodelkennis nodig. Dat bereik je het door de theorie goed te bestuderen en vooral veel te oefenen. In het geval van de AZ-204 is het dus van belang om zelf kleine applicaties te bouwen waarmee je bijvoorbeeld een Key Vault aanmaakt en een secret opslaat of door twee applicaties te verbinden met Event Grid. Zo leer je de concepten te begrijpen en toe te passen.

Weet-vragen

Zoals gezegd bestaat een ander deel van de examens uit ‘weetvragen’. Daarvoor is het eigenlijk niet mogelijk om situatiemodelkennis op te doen. Stel dat je deze vraag krijgt:

Waar slaat een web app ‘Web Server Logging’ op?

A.     /LogFiles/Application/

B.     /LogFiles/W3SVC#########/

C.      /LogFiles/DetailedErrors/

D.     /LogFiles/http/RawLogs/

E.      /LogFiles/Git

 

Dit moet je gewoon weten, hier valt niets aan te begrijpen. Er zijn duizenden van dit soort vragen denkbaar voor de AZ-204 en je kunt ervan uitgaan dat je veel van dit soort vragen zult krijgen. Maar hoe krijg je al die feitjes zo goed mogelijk in je hoofd?

Ik probeerde het eerst door elke ochtend geconcentreerd de theorie te bestuderen; een hoofdstuk per keer.

Toen ik na 2 weken een Measure-up-proefexamen deed viel dat erg tegen: ik wist heel veel dingen niet, die ik toch bestudeerd had. Ik schrok hiervan: ik had het echt grondig bestudeerd en samengevat, maar ik kon het helemaal niet meer reproduceren. Hoe kan dat? Is mijn geheugen door ouderdom afgenomen? Ben ik het studeren verleerd?

Leerstrategieën

Ik besloot eens wat research te doen, en las dat voor ‘weetkennis’ het lezen alleen geen goede manier is om dingen in je hoofd te stampen.  Zeker niet als je het hoofdstuk voor hoofdstuk doet. Eigenlijk is dat ook wel logisch: tijdens het examen krijg je ook vragen over alle onderwerpen door elkaar, waarom zou je het dan niet ook door elkaar proberen te onthouden? Om je voor te bereiden voor het examen moet je dan ook oefenen met het ophalen van informatie, niet alleen met het opslaan van informatie.

Het ei van Columbus

Met deze kennis in het achterhoofd heb ik een 4Dotnet-schrijfblok in vieren geknipt en ben ik tijdens het lezen van de stof vragen voor mezelf gaan verzinnen, die ik op de kaartjes schreef. Aan de ene kant de vraag, aan de andere kant het antwoord. 
Elke avond ging ik een flink stuk wandelen, waarbij ik de kaartjes een voor een tevoorschijn haalde. Als ik een vraag goed had, deed ik ‘m in mijn linkerjaszak, als de vraag fout was ging het kaartje in mijn rechterzak. De fout beantwoorde vragen herhaalde ik net zo lang tot ze allemaal goed waren en mijn linkerjaszak leeg was.  Al na enige dagen merkte ik dat de informatie bleef plakken. Als ik nu de hoofstukken uit de Exam Ref las, kwam alles me bekend voor. Ook de Measure-up-scores gingen snel omhoog.


Leerprogramma
Met deze kennis in het achterhoofd heb ik een revolutionair 3-stappenprogramma ontwikkeld dat je in ongeveer 1,5 maand kan doorlopen. Het bestaat uit 3 stappen:

  • Oefenen met de praktijk (daarvoor kun je de Sandbox gebruiken op microsoft.com/)
  • Stampen met kaartjes: maak voor jezelf zoveel mogelijk vragen op basis van de theorie.
  • Oefenen met proefexamens. Measure-Up is bijvoorbeeld erg goed.

Links:

Training volgen?

Wil je liever de training volgen en binnen een week jouw certificering behalen? Onze Microsoft gecertificeerde trainer (MCT) Patrick Schmidt weet je in de training AZ-204 Developing Solutions for Microsoft Azure perfect voor te bereiden op het examen. Patrick heeft de kennis en ervaring om de theorie op een doeltreffende manier over te brengen, met goed onderbouwde praktijkoefeningen. Daarnaast kun je direct aan de slag met hands-on oefenmateriaal.
Schrijf je in voor de training of bel 088 - 241 44 00 of mail naar trainingen@4dotnet.nl

Training bekijken